Mire jók a vitaminok?

Mindig olvashatjuk/hallhatjuk, hogy a szervezetünknek szüksége van vitaminokra, de a legtöbb embernek fogalma sincsen, hogy melyik vitamin milyen módon segíti a testünk működését. Szervezetünk vitamin igénye eltérő, függ az életmódunktól, fizikai aktivitásunktól, korunktól. Vegyük át, tehát a legalapvetőbb vitaminok szerepét és, hogy milyen forrásokból vihetjük be őket!

vitamin.jpg

A-vitamin (retinol): zsíroldékony vitamin. Segíti a szemünk tökéletes működését, fontos szerepet játszik abban, hogy szürkületkor is jól lássunk. Forrásai: elsősorban belsőségek, tengeri halak, tojás.

B-vitamin komplex: vízben oldódnak. A B1 vitamin szükséges az idegrendszerünk, szívünk és izmaink egészséges működéséhez. A B2 vitamin nagy szerepet játszik a méregtelenítésben. A B3 vitamin javítja a vérkeringést, segíti az emésztést. A B5 vitamin a bőrünk és hajunk egészségében játszik szerepet. A B6 vitamin hozzájárul a fertőzések és a depresszió megelőzésében, legyőzésében. A B7 vitamin a zsírsavak felépítésében és lebontásában segít. A B9 (folsav) vitamin a vörös vértestek képzésében játszik szerepet. A B12 vitamin segít megelőzni a vérszegénységet és étvágyserkentő hatásáról is ismert. Forrásai: gabonafélék, hús, tej, tojás.

C-vitamin: vízoldékony vitamin. Fokozza az immunrendszerünk működését, szerepet játszik a fehérvérsejt szám növelésében és a kollagénfehérjék szintézisében. Erős antioxidánsként is ismert. Forrásai: citrusfélék, savanyú káposzta, paprika, paradicsom.

D-vitamin (kalciferol): zsíroldékony vitamin. Fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében, segíti a kalcium és foszfor hasznosulását a szervezetben. Férfiaknál szerepet játszik a normál tesztoszteron szint fenntartásában. Forrásai: tojás, máj és a napfény. :)

E-vitamin (tokoferol): zsíroldékony vitamin. Immunrendszerünk megerősítésében, körmeink, hajunk egészségében van segítségünkre. Forrásai: növényi olajok.

K-vitamin (fillokinon): zsírban oldódó vitamin. A normál véralvadáshoz szükséges. Forrásai: zöld leveles zöldségek, brokkoli.

P-vitamin: Segíti a C-vitamin felszívódását és lassítja az öregedési folyamatokat. Forrásai: citrusfélék, paradicsom, áfonya.

Biotin: vízben oldódó vitamin. Szerepet játszik a normál anyagcsere folyamatokban. Forrásai: máj, vese, tojás.

Folsav: vízben oldódó vitamin. Szükséges a normál bélmőködéshez, és a vérsejtek képződéséhez. Forrásai: paraj, máj.

Niacin: vízoldékony vitamin. Szintén szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban (fehérje, szénhidrát és zsír anyagcsere).  Forrásai: húsok, belsőségek, hüvelyesek.

 

https://www.facebook.com/getfitburnfat