Mit együnk és mikor?

A mai napig elég sokszor tapasztalom, hogy a legnagyobb probléma sokak számára a teljes fogalomzavar (a kedvencem: "ha a kenyeret megpirítom, kijön belőle a szénhidrát?") esetleg az információk hiánya azzal kapcsolatban, hogy mit és mikor együnk ha formásodni/fogyni szeretnénk.

Mint azt már tudjuk meg kell emelni a fehérje fogyasztást. Ennek pontos értékéről sok-sok különböző információt olvashatunk én azt mondom, hogy egy átlag ember számára 1.5 gramm testsúly kilogrammonként elégséges. Ha aktív, sportos életet élünk akkor 2 gramm körüli értékre próbáljunk beállni. Hogy miért? Izmaink építőelemei és nem mellesleg a fehérje emésztésével/feldolgozásával égeti el a legtöbb kalóriát a szervezetünk. 

 

ELSŐKÉNT TEGYÜK FEL A KÉRDÉST MAGUNKNAK: MI A CÉLUNK? Ettől függ a szigor és a mennyiségek is.

 

Milyen formában fogyasszunk fehérjéket?

Sovány húsok (csirkemell, pulykamell, lazac-bár nem sovány hús, marha), sovány túró, tojás, lencse, bab stb. és persze az "elmaradhatatlan" fehérje turmix. 

vital_ingredients_artwork-copy1.jpg 

És mi legyen a szénhidrátokkal?

Természetesen szükségünk van szénhidrátokra is. Diéta alatt számolhatunk testsúlykilónként 0.5-2 grammal (még inkább egyén és életmódfüggő). Itt is nagyon fontos a minőség: felejtsük el végre a cukrot (még a mézet is mert ugyanannyira nem diétás mint a cukor, pusztán egészségesebb),  fehér lisztet és hasonló gyors felszívódású ellenségeinket.  Tehát: zabpehely, rizs, édesburgonya, lencse, bab stb. Sokan kérdezik miért a rizs, hisz gyors felszívódású? Gondolkodjunk egyszerűen: hány gramm burgonyát szoktunk enni egyszerre amivel jól is lakunk? És rizst? Én a diétám első évében kb 100 gramm rizst osztottam el két részre egy nap és baromi jól elvoltam. A lencsével és a babbal ugyanez a helyzet, nem mellesleg magasabb a fehérje tartalmuk is. A nap előrehaladtál csökkentsük az adagokat, délután-este folyamán pedig kerüljük a szénhidrátokat (kivéve az edzés utáni adagot, hogy visszatöltsük a glikogén raktárakat).

carbs.jpg

 

Zsírok

Minőség, minőség, minőség. Nem szabad eliminálnunk a zsírokat! Mégis mit fogyasszunk zsír bevitelre? Extra szűz olíva olajat, hidegen sajtolt olajokat (lenmag, szőlőmag, stb), a már említett lazacot, olajos magvakat (pl: mandula, dió), avokádót. food-sources-for-healthy-fats-collage.jpg

Felejtsük el az este 5-6 után nem eszek hülyeségeket! Egyetek okosan, egyetek mértékkel! A célotok elérése fontosabb, mint 5 percnyi kajálás okozta "öröm". 

Mindig a minőség legyen a szemünk előtt, ne feledjük a mondást: Az vagy amit megeszel!

 

https://www.facebook.com/getfitburnfat