Nem tengeri eredetű Omega 3 források
Mint tudjuk a halak remek omega 3 forrásnak számítanak, de természetesen más vonalon is gondolkodhatunk, ha elegendő mennyiségben szeretnénk a szervezetünkbe juttatni (ide tartoznak az többszörösen telítetlen alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA).
Azt már számtalanszor átrágtuk, hogy az olyan zsíros halak mint a lazac, makréla és szardínia kiváló Omega 3, források, de sajnálatosan ezek a legtöbb ember tányérján ritkán vendégeskednek (pedig a JAMA által, több mint 45e résztvevővel lefolytatott kísérlet azt mutatja, hogy a magas omega 3 vérkoncentráció, csökkentheti a szív és érrendszeri megbetegedések miatt bekövetkező halálozásokat).
Nos, ha már a halakat kihagyjuk mit (t)ehetünk? Nézzünk néhány példát:
1. Dió
Több Omaga 3-at tartalmaz mint a legtöbb csonthéjas: 28 grammban hozzávetőleg 2.5 gramm Omega 3 zsírsav található. Ehetjük magában, salátákhoz, joghurttal vagy zabkásában (személyes nagy kedvencem).
2. Lenmag
Egy átlagos evőkanál lenmag 1.5 gramm Omega 3-at tartalmaz, emellett remek magnézium, B-1 vitamin, mangán és rost forrás. Fontos tudni, hogy egészben fogyasztva nem érvényesülnek a pozitív hatásai, hisz a külső burkolata csak nehezen emészthető, ezért inkább őröljük vagy daráljuk meg és úgy fogyasszuk.
3. Chia mag
Napjainkban egyre inkább teret hódít, sokszínű felhasználhatósága és egészséges összetétele miatt a chia mag (azték zsálya mag). 28 gramm magban, kb 5 gramm Omega 3 található és nem elhanyagolható mennyiségű rost is. A lenmaggal ellentétben nem kell őrölni. Beáztatva vagy joghurttal elkeverve zselészerű lesz (ohh a jó kis fehérjés chia puding ;) ) a külseje, így felhasználásának csak a képzeletünk szab határt (zabkásához, süteményekbe, gyümölcssalátába stb is megállja a helyét).
A képek forrása: google