5 hatásos táplálékkiegészítő melyre megéri beruházni

Táplálék kiegészítők. Sokszor szóba kerülnek, sokszor vitatkoznak róluk, hogy kell vagy sem, hatásosak e vagy sem. Ha rendben van a kaja és az edzés is pörög, akkor van 5 kiegészítő melyre megéri beruházni, hosszútávú hatásuk megkérdőjelezhetetlen. 

 

1. KREATIN

Több évtizede vizsgálják, és működik. Nem csak abban segít, hogy növeljük az erőnket és a méretünket hanem abban is segítséget nyújt, hogy csökkenthessük a pihenőidőt két sorozat között. Ez lehetővé teszi, hogy intenzívebben és hosszabban edzhessünk. A testünk képes kreatin előállítására, de csak kis mennyiségben, illetve húsokban is megtalálható, de a megfelelő mennyiség beviteléhez rengeteg húst kellene ennünk. 

kreatin.jpg

 

2. TEJSAVÓ FEHÉRJE

Talán nem kell hosszan ecsetelni a fehérje fontosságát. Izmaink alap építőanyaga. Súlyzós edzés hatására megnő a protein szintézis, viszont gyorsul a fehérje lebontás is. Fontos, hogy 2 gramm körüli fehérje bevitelt biztosítsunk testsúly kilogrammonként. Gyors felszívódásban még mindig a tejsavó a nyerő, és mint sok más táplálék kiegészítőnél itt is érdemes minél nagyobb kiszerelésben gondolkodni. Számomra a már sokat bizonyított előnyök mellett egy másik ok is szerepet játszik a fogyasztásukban a fogyásom eleje óta: segítenek legyűrni az édesség utáni vágyat. Rengeteg ízben elérhetőek, így lehet válogatni ízlés alapján.

protein-scoop_1.jpg

 

3. KOFFEIN

Mindegy, hogy energia szintünk növelése vagy némi zsír leadása a célunk, a koffein segítségünkre lehet. Az egyik legbeváltabb termogén összetevő mely, gyorsíthatja anyagcserénket (vizsgálatok alapján kb 200 mg koffein naponta, akár 12%-al is gyorsít anyagcserénken) és segít "instant" energianövelésben. Edzés előtt fogyasztva nagyobb intenzitással és koncentrációval gyűrhetjük le a súlyokat. Nem mellesleg orvosi vizsgálatok szerint segít szervezetünket arra ösztönözni, hogy a zsírraktárakhoz nyúljon előbb energiaforrásként, izmain helyett. 

caffeine.jpg

4. BCAA

Elágazó láncú esszenciális aminosavak. Esszenciálisak, tehát szervezetünk nem képes az előállításukra. Étkezésein segítségével viszünk be belőlük, és fehérje turmixunk is tartalmaz Bcaa-t. Több tanulmány igazolja, hogy stimulálja a fehérje szintézist, gyorsítja a regenerációnkat. Edzés előtt fogyasztva csökkenti izmaink fáradtságát edzést követően, gyorsítja a regenerációt. Edzés közben fogyasztva, csökkenti az fehérje lebontást.

Bővebb infóért érdemes elolvasni a PEAK oldalán található írást, remekül összefoglalja a tudnivalókat: https://peakshop.hu/man/bcaa-aminosav-tudomany/ 

bcaa.jpg

5. OMEGA 3

Testünk számára nélkülözhetetlen az omega 3 többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása. Csak külső forrásokból tudjuk szervezetünkbe juttatni. Segít csökkenteni az izmaink kimerültségét és gyorsítja a regenerációt. Megtalálható halakban, tőkehalmájban, lenmagban, dióban például.

about-omega-3.png

 

Getfit